Informația este cheia succesului! - OBSERVATORUL NAȚIONAL TV
Informația este cheia succesului! - OBSERVATORUL NAȚIONAL TV

    Credincioşii sunt aşteptaţi la Straja, la Drumul Crucii

    PUBLICAT ÎN

    Procesiunea unică în România are loc neîntrerupt de 24 de ani, iar de la primul pelerinaj și până astăzi mii de credincioși vin pentru a vedea ”Miracolul de la Straja”. Emil Părău, un om cunoscut pentru credința sa puternică în Dumnezeu, a văzut în această procesiune mai mult decât un eveniment turistic. Inspirat de preoții schitului construit tot de el în Straja, Emil Părău s-a asigurat că evenimentul religios unic va dăinui. Așa se face că mii de credincioşi sunt așteptați și în acest an, în Vinerea Mare, la „Drumul Crucii“.

    Pe un traseu de zece kilometri între Lupeni şi schitul din Vârful Straja situat la 1.440 de metri altitudine, creştinii însoţesc o cruce din lemn masiv, care cântăreşte peste 100 de kilograme şi este dusă pe braţe de credincioşi. Pelerinajul este unic în România. Oamenii pornesc de la orele amiezii din municipiul Lupeni spre Vârful Straja, într-un pelerinaj religios care imită drumul parcurs de Iisus Hristos în ziua răstignirii pe cruce.

    Procesiunea este condusă de un sobor format din preoţi şi călugări care se roagă pe tot traseul de 10.145 de metri, iar pe această distanţă pelerinii fac 14 opriri, la 14 troiţe ridicate pe marginea drumului. La fiecare popas preoţii citesc cele 12 Evanghelii. Pe crucea de peste 100 de kilograme transportată de credincioşi sunt imagini cu cele 14 popasuri care se fac în drumul până la schit, o bucată de lemn din Crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul, adusă de pe muntele Athos, precum şi moaştele mai multor sfinţi.

    Emil Părău spune că prin „Drumul Crucii” se încearcă „rememorarea suferinţei la care a fost supus Mântuitorul pentru iertarea păcatelor noastre”. Pelerinajul durează mai mult de patru ore de mers pe jos şi se finalizează la schitul din Muntele Straja. „După ce am văzut că la Ierusalim se desfăşoară Drumul Crucii, m-am gândit ca ar fi bine să organizam şi la Lupeni o astfel de procesiune pentru a face legătura între jertfa Mântuitorului şi a creştinilor”, mai spune Emil Părău.

    La acest pelerinaj participă deopotrivă bătrâni şi tineri, turişti dar şi persoane cu nevoi speciale care ţin să parcurgă drumul prin propriile forţe. Și pelerinajul Drumul Crucii este încă un eveniment remarcabil organizat de Emil Părău, care face din Straja ceea ce este astăzi- o stațiune de top a României.

    Robert Wagner

    SPONSORIZATE

    SERVICII ARHIVARE DIGITALA A DOCUMENETELOR

    🚀 Transforma haosul din biroul tau intr-o ordine digitala impecabila! 📁 Cu Serviciile noastre de...

    Recâștigă-ți Mobilitatea și Confortul cu Terapia de Decompresie Vertebrală la Centrul Laserterapie Petroșani!

    Elongația sau decompresia vertebrală reprezintă o tracțiune în ax a diverselor regiuni ale coloanei,...

    Curs – Expert Achiziții Publice

    Deschide-ți ușa către oportunități europene cu cursul nostru de specializare extraordinar - Expert Achiziții...

    Arhiva DIA – Servicii de Arhivare Digitală

    🚀 Transforma haosul din biroul tau intr-o ordine digitala impecabila! 📁 Cu Serviciile noastre...

    TE-AR PUTEA INTERESA

    ITM HUNEDOARA: Activități de depozitare şi comercializare a carburanților auto

    În perioada 02.09.2024 – 04.09.2024 Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara a desfășurat campania națională...

    POLIȚIST PRINS BĂUT LA VOLAN, IMPLICAT ÎNTR-UN ACCIDENT ÎN NEGREȘTI

    Un tânăr polițist în vârstă de 22 de ani a provocat un accident rutier...

    Mascații îi spărgeau ușa, dar n-a vrut să renunțe la droguri

    Un traficant de droguri din Valea Jiului aflase că polițiștii desfășoară mai multe razii...