DIICOT-Arestați de pentru trecere frauduloasă a frontierei de stat în formă continuată și trafic de migranți

La data de  29.02.2016 şi 04.03.2016  procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Bucureşti  au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpaţilor  NAHAPETYAN ARTAK, cetățean armean,     PENCIU ŞTEFAN, EŞANU ALEXANDRU GABRIEL, cetăţeni români şi WALI NAZEM DASHAD, cetățean irakian, pentru savârşirea  infracţiunilor  de constituire a unui grup infracțional organizat, trecere frauduloasă a frontierei de stat în formă continuată și trafic de migranți.
În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada noiembrie 2015 –februarie 2016 inculpaţii au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranţi, respectiv călăuzirea migranţilor de origine arabă (de cetăţenie siriană, afgană, irakiană şi palestiană), prin trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României, prin zona verde, în vederea transportării acestora către state din vestul Europei.
La data de 28 februarie 2016   procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial București împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București şi poliţişti de frontieră din cadrul I.G.P.F. Centrul de Supraveghere şi Controlul Trecerii Frontierei Aeroporturi Bucureşti – Otopeni  au depistat la frontiera României cu Ungaria un transport de 8 migranți (4 femei, 3 copii minori și un bărbat de cetățenie siriană și irakiană) care urmau să treacă fraudulos frontiera de stat a României, cu sprijinul membrilor grupului infracțional organizat.
S-a reţinut că membrii grupului infracţional au transportat migranții cu două autoturisme, pe ruta București-Sibiu-Deva-județul Arad.
Tribunalului București a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor NAHAPETYAN ARTAK  şi WALI NAZEM DASHAD  pentru o perioadă de 30 de zile iar faţă de inculpaţii PENCIU ȘTEFAN și EȘANU ALEXANDRU-GABRIEL  luarea măsurii preventive a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
Suportul tehnic şi informativ a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.
La acțiune au participat şi jandarmi.