Informația este cheia succesului! - OBSERVATORUL NAȚIONAL TV
Informația este cheia succesului! - OBSERVATORUL NAȚIONAL TV

    DRUMURILE FORESTIERE SUPRAVEGHEATE VIDEO ȘI NOI REGULI PENTRU PROTECȚIA PĂDURILOR: CE PREVEDE NOUL COD SILVIC PROMULGAT DE KLAUS IOHANNIS

    PUBLICAT ÎN

    Președintele Klaus Iohannis a promulgat recent Legea nr. 85/2024, care aduce modificări semnificative Codului Silvic (Legea nr. 46/2008).

     

    Supravegherea video a drumurilor forestiere

     

    Pentru a combate tăierile ilegale și furtul de lemn, noua lege prevede instalarea de sisteme de monitorizare video pe drumurile forestiere. Aceste măsuri sunt detaliate în articolul 1, punctul 1 din Legea nr. 85/2024, care modifică articolul 4 al Codului Silvic.

     

    Infracțiuni silvice noi

     

    Legea introduce infracțiuni precum falsificarea datelor informatice de natură silvică și falsul în declarațiile informatice, sancționate cu pedepse cuprinse între 1 și 5 ani de închisoare. Aceste prevederi sunt incluse în articolul 1, punctul 2 din Legea nr. 85/2024, care completează articolul 108 al Codului Silvic.

     

    Registrul Forestier Național (RFN)

     

    Se înființează RFN, care va include toți proprietarii de păduri din România, facilitând avizarea și raportarea electronică între entitățile publice și monitorizarea serviciilor silvice. Detalii despre RFN se regăsesc în articolul 1, punctul 3 din Legea nr. 85/2024, care introduce articolul 11^1 în Codul Silvic.

     

    Interzicerea tăierilor la ras

     

    Tăierile la ras sunt acum interzise în parcurile naturale și în toate ariile naturale protejate din țară, extinzând restricțiile existente anterior doar în parcurile naționale. Această modificare este specificată în articolul 1, punctul 4 din Legea nr. 85/2024, care modifică articolul 12 al Codului Silvic.

     

    Conceptul de „insule de îmbătrânire”

     

    Sunt introduse „insulele de îmbătrânire”, suprafețe de pădure de minimum 0,1 hectare, protejate de tăieri pentru a menține biodiversitatea. Această prevedere se regăsește în articolul 1, punctul 5 din Legea nr. 85/2024, care introduce articolul 13^1 în Codul Silvic.

     

    Acces liber în păduri

     

    Cetățenii au acum dreptul de a se plimba pe jos sau cu bicicleta în orice pădure din România, promovând rolul recreativ și educativ al pădurii. Această facilitate este prevăzută în articolul 1, punctul 6 din Legea nr. 85/2024, care modifică articolul 54 al Codului Silvic.

     

    Obligațiile proprietarilor de păduri

     

    Proprietarii de păduri sunt obligați să asigure paza și regenerarea acestora. Nerespectarea acestor obligații poate duce la executarea silită de către stat. Detalii suplimentare se găsesc în articolul 1, punctul 7 din Legea nr. 85/2024, care modifică articolul 17 al Codului Silvic.

     

    Aceste modificări legislative au ca scop consolidarea protecției pădurilor și promovarea utilizării durabile a resurselor forestiere din România.

     

    SPONSORIZATE

    Documentele tale sunt în siguranță cu Arhiva Dia

    🛡️ Protejează-ți Documentele Importante 🛡️ Documentele tale sunt în siguranță cu Arhiva Dia. Oferim...

    Descoperă-ți pasiunea pentru mecanică cu Euro Jobs! 

    Visezi să devii un expert în lumea fascinantă a mecanicii de întreținere și reparații...

    SERVICII ARHIVARE DIGITALA A DOCUMENETELOR

    🚀 Transforma haosul din biroul tau intr-o ordine digitala impecabila! 📁 Cu Serviciile noastre de...

    Recâștigă-ți Mobilitatea și Confortul cu Terapia de Decompresie Vertebrală la Centrul Laserterapie Petroșani!

    Elongația sau decompresia vertebrală reprezintă o tracțiune în ax a diverselor regiuni ale coloanei,...

    TE-AR PUTEA INTERESA

    Undă verde pentru elaborarea studiului de fezabilitate al proiectului TransRegio Hunedoara – Sântuhalm – Autostrada A1

    Președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, a semnat contractul de servicii pentru elaborarea studiului...

    Mesajul Ministrului Culturii, Natalia-Elena INTOTERO cu prilejul Zilei Naționale a Culturii

    Astăzi, 15 ianuarie, celebrăm Ziua Națională a Culturii, o zi dedicată esenței sufletului românesc,...

    MINISTERUL MEDIULUI, APELOR ȘI PĂDURILOR: 2024 este cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice în România

    MINISTERUL MEDIULUI, APELOR ȘI PĂDURILOR: 2024 este cel mai călduros an din istoria măsurătorilor...