In saptamana 21martie– 27 martie 2016 numărul infecţiilor acute respiratorii inregistrate pe teritoriul judeţului Hunedoara este de 1573 de cazuri din care pneumonii 489 de cazuri ,fata de aceeasi saptamana din 2015 cand au fost inregistrate 1557 de cazuri din care pneumonii 437 de cazuri; in saptamana 21martie– 27 martie 2016 au fost inregistrate 2 cazuri de gripa ( din pacate un caz a decedat in week – end la Clinica de Boli Infectioase „V.Babes” Timisoara ).
In judetul Hunedoara au fost inregistrate un numar de 8 cazuri de gripa (pana in sapatamana 21martie– 27 martie 2016 ) si din pacate 3 cazuri au decedat .
In aceasta perioada cand exista fluctuatii de temperatura in mediul ambiant circulaţia bolilor acute respiratorii reprezintă principala cauză de îmbolnăvire în rândul populaţiei.
Câteva recomandări privind prevenirea îmbolnăvirii cu virusurile care sunt responsabile de aparitia infectiilor acute respiratorii cat si pentru gripa sunt necesare de reamintit populaţiei:
Cum ne ferim de îmbolnăvire?
Vaccinarea antigripala cu vaccin gripal sezonier Vaccinarea continua sa fie singura metoda de profilaxie specifica a gripei. La circa 70-80% dintre persoanele care se vaccineaza ofera o protectie de buna calitate (conform reprezentantilor Ministerului Sanatatii)
Ne spălăm des cu apă şi săpun ori de cate ori este nevoie.
Mai des ca oricând, în această perioadă, trebuie să ne spălăm faţa şi nasul pentru scăderea încărcăturii microbiene .
Atunci când strănutăm, folosim batista de unică folosinţă, iar, dacă nu avem, este de preferat să strănutăm pe mânecă sau pe umăr, pentru a evita răspândirea particulelor posibil infectante .
Evităm aglomeraţiile, atunci când nu este neapărat necesară prezenţa noastră în aceste locuri .
Respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bogată în proteine, legume şi fructe, odihnă şi mişcare ( mers pe jos, cu bicicleta,sporturi diverse) este esenţial pentru menţinerea unui corp sănătos.
De asemenea, persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cronice cardiace și respiratorii, este bine să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.
Ce facem când ne îmbolnăvim?
La primele simptome de boală – care constau în rinoree, jenă în gât, febră până la 38 grade, stare generală proastă – trebuie să luăm legătura cu medicul de familie.
În momentul în care o persoană se îmbolnăveşte, primul lucru pe care trebuie să îl facă este acela de a se autoizola. Următorul pas este de a contacta medicul de familie.
Este total greşită automedicaţia şi, în special, tratarea, acasă, cu antibiotice, fără prescriere de la
medic .
Racelile si gripele nu se trateaza cu antibiotice! Numarul normal al infectiilor de tract respirator superior poate sa ajunga si la zece intr-un an pentru o persoana.