Klaus Iohannis, la Strasbourg: „Nu va fi niciun fel de amendă de la CEDO. Grațierea este doar o posibilă soluție”

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, de la Strasbourg, că a discutat cu președintele CEDO și cu președintele Comisiei de la Veneția pe tema condițiilor din penitenciarele din România, precum și proiectul privind grațierea, arătând că țara noastră nu va fi sancționată dacă va întocmi un ”pachet de măsuri care să satisfacă cerințele CEDO și ale Consiliului European”.
”Este evident că în contextul în care acasă se discută despre cele două proiecte, am discutat cu președintele CEDO, cu președintele Comisiei de la Veneția și cu secretarul general al Consiliului Europei; toată lumea mă întreabă ce se întâmplă la voi în țară (…) Sunt foarte mulțumit că am fost lămurit și pot la rândul meu să lămuresc câteva lucruri nu juridice”, a spus președintele.
”Grațierea este doar o posibilă soluție”
Klaus Iohannis a arătat că nici nu se pune problema unor presiuni sau a unei amenzi a CEDO de 80 de milioane de euro cu privire la situaţia din închisorile din România, arătând că ”grațierea este doar o posibilă soluție”.
”Se va da un termen destul de generos pentru ca în România să găsim soluții. Să găsim acasă un pachet de măsuri care să vină și să îmbunătățească situația din închisorile din România. În mod eronat, acasă s-a vehiculat că se cere grațierea. Grațierea este doar o posibilă soluție, o mică parte din întreg pachetul care trebuie elaborat la noi. O altă parte a soluiei ar putea să fie o procedură prin care deținuții se pot plânge la noi în România despre situația lor și pot găsi soluții sau măsuri compensatorii. Nici vorbă de presiuni din partea CEDO”, a spus Iohannis.