METEO – Vremea va fi instabilă și rece, săptămâna viitoare

Valorile termice specifice primăverii vor continua să domine pe parcursul săptămâni viitoare în majoritatea regiunilor, însă, în acelaşi timp, vor exista perioade în care precipitaţiile vor fi prezente pe arii mai extinse, în special la munte, relevă prognoza Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 12 – 19 martie 2017.
În Banat, în intervalul 12 – 19 martie, regimul termic diurn nu va mai avea variaţii importante, iar media maximelor la scara întregii regiuni se va situa în jurul valorii de 12 grade. Temperaturile nocturne vor avea o evoluţie relativ constantă pe tot parcursul intervalului de prognoză şi se vor situa, în medie, între 2 şi 4 grade. Probabilitatea pentru ploi se va menţine ridicată pe aproape tot parcursul intervalului de prognoză, dar acestea se vor semnala pe arii extinse şi pot fi mai însemnate cantitativ în jurul datei de 7 martie.

Pentru zona Crişanei, începând cu data de 12 martie şi până la sfârşitul intervalului de prognoză nu vor fi variaţii termice semnificative, iar maximele diurne se vor situa, în medie, între 10 şi 12 grade. Temperaturile nocturne vor marca o scădere, de la 6 – 7 grade în prima dimineaţă, până la aproximativ 2 grade Celsius între 7 şi 11 martie, iar pe 12 martie vor creşte uşor, spre 3 – 4 grade. Ulterior, din 13 martie până pe data de 19 martie, regimul termic nocturn se va menţine relativ constant şi va fi caracterizat de o valoare medie regională de aproximativ 1 grad Celsius, până la 2 grade Celsius. Va ploua pe arii mai mult sau mai puţin extinse în fiecare zi a intervalului de prognoză, iar pe 6 – 7 martie se pot înregistra cantităţi de apă moderate.
În Transilvania, vremea va fi caldă, cu valori de 8 – 10 grade, cu o tendinţă de creştere spre o medie de 12 grade în ultima zi. Temperaturile minime nocturne de 0 grade între 11 şi 13 martie şi de la -2 la -1 grad între 14 şi 19 martie. Vor fi precipitaţii pe tot parcursul intervalului de prognoză.
Prognoza de specialitate relevă că, în Maramureş, între 14 şi 16 martie o uşoară răcire va determina valori diurne de 8 – 9 grade, pentru ca ulterior să se înregistreze o medie a maximelor termice de 10 – 12 grade. Temperaturile nocturne se vor menţine aproape constant în jurul valorii de zero grade, pe tot parcursul intervalului 14 – 19 martie. Vor fi precipitaţii în fiecare zi a intervalului de prognoză.
În Moldova, valorile termice vor scădea uşor, dar vor continua să se situeze peste mediile climatologice specifice perioadei. Maximele se vor situa între 10 şi 12 grade, iar minimele între 0 şi 2 grade Celsius. Local şi temporar va ploua slab în perioada 12 – 16 martie, iar în restul intervalului doar izolat vor fi ploi slabe, trecătoare.
În Dobrogea, vremea va fi caldă pe tot parcursul intervalului, cu maxime termice ce se vor încadra între 10 şi 12 grade. De asemenea, media temperaturilor minime se va situa peste cea climatologică specifică perioadei şi va fi cuprinsă între 4 şi 6 grade Celsius.
În Muntenia, temperaturile vor continua să se situeze peste mediile climatologice specifice perioadei. Astfel, cele diurne se vor încadra, în medie, între 12 şi 14 grade, iar cele nocturne vor fi în jurul valorii de 2 grade Celsius. Local va ploua în perioada 13-16 martie.
În regiunea Olteniei, vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit, astfel că maximele termice se vor încadra între 12 şi 14 grade. De asemenea, media temperaturilor minime se va situa peste cea climatologică specifică perioadei şi va fi cuprinsă între 2 şi 6 grade Celsius.
La munte, regimul termic nu va avea variaţii importante şi va fi caracterizat de valori diurne de aproximativ 4 grade. Temperaturile nocturne vor fi uşor negative, respectiv între -5 şi -4 grade pentru intervalul 14 – 19 martie.
Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%.