Natalia Intotero-Abonamentele de transport pentru elevi, decontate integral din acest an

Camera Deputaților a votat, în procedură de urgență, un proiect de lege care va reglementa problema decontărilor integrale a abonamentelor de transport pentru elevi. De această măsură vor beneficia peste 125.000 de elevi din întreaga țară. Până în acest moment, 60% din valoarea abonamentului era suportată de părinți. Un proiect binevenit, care vine în sprijinul familiilor nevoiașe.
[sociallocker]La deschiderea sesiunii parlamentare, acest proiect a fost o prioritate, urmând ca, printr-o hotărâre de guvern, să fie stabilit și actualizat tariful maximal per kilometru aferent abonamentului.
Potrivit datelor prezentate de unitățile de învățământ, în 2015, 125.536 de elevi făceau naveta pentru a ajunge la școală. Datele INS arată și faptul că, mai mult de jumătate dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani au domiciliul în mediul rural, deci au nevoie de transport pentru a ajunge la școală.
Costurile cu naveta sunt ridicate în raport cu veniturile familiilor. Prețul mediu al unui abonament lunar pentru o distanță de 18 km este de cca. 150 de lei. Din această sumă, în prezent, elevului i se decontează 56 de lei, astfel că aproape 100 de lei trebuie acoperiți din bugetul familiei. Situația precară în care se află multe dintre familiile din mediul rural face ca, de multe ori, plata acestui abonament să fie o povară.
În 2013, Guvernul României a adoptat, prin OUG 29, instituirea unui plafon de 26 lei/3 km + 2 lei/km pentru decontarea navetei elevilor. În conformitate cu art 23 din OUG 27/2011, tarifele practicate de operatorii de transport sunt reglate de piața liberă, prin cerere și ofertă, dar în realitate unele licențe de transport sunt acordate unui singur operator de transport. În aceste cazuri, prețurile abonamentelor variază foarte mult pentru aceeași distanță, iar unele firme practică tarife de 8 ori mai mari decât altele.
Așadar, prin prin OUG 29/2013 se reglementa tariful la care să se realizeze decontarea navetei elevilor, dar nu a fost rezolvată problema valorii ridicate a tarifelor practicate, diferența fiind achitată de banii părinților.
Proiectul de lege votat în regim de urgență de Camera Deputaților este mai mult decât necesar, în condițiile în care pentru multe dintre familiile din mediul rural, plata a 60% din abonament era o provocare. În județul Hunedoara, peste 3.000 de elevi fac naveta pentru a ajunge la școlile unde studiază. Noul proiect de lege vine în sprijinul acestor copii și a familiilor lor. Trebuie să facem tot posibilul ca fiecare copil din țara noastră să aibă acces la educație. Pentru că avem copii deștepți și talentați.
Natalia Elena Intotero, deputat PSD de Hunedoara .[/sociallocker]