Nici ”politica” nu ajunge în cătunele pădurenilor

 Pentru ei timpul a stat în loc și nici măcar promisiunile campaniei electorale nu-i ajung. N-au văzut în viața lor un parlamentar la față, doar pe primar și, își amintesc cu greu, parcă pe cineva… un ”secretar” de la județ.
 În satele din comuna Bătrâna abia dacă mai numeri 100 de suflete, toate obosite de atâta uitare şi singurătate. Bătrânii locului spun despre comuna Bătrâna că este raiul pe pământ, dar până să ajungi la el trebuie să treci prin iad. 1
În trei din cele patru sate ale aşezării nu există electricitate, apă curentă sau alte „minuni” ale lumii moderne. Cei mai mulți pădureni trăiesc ca la începuturi, la lumina felinarului povestindu-şi între ei amarul, la gura sobei. Şi ar mai fi ceva: politica! Știu că este campanie electorală în acest an și ar vrea să vadă la față un politician, un senator sau deputat care face legi și pentru ei. Ar vrea să-i spună toate necazurile lor cu drumul, cu curentul electric și cum satul pădurean dispare de la o zi la alta. N-au avut această ocazie toată viața lor, l-au văzut doar pe primar și pe ”un secretar de la județ”, adică un președinte al Consiliului Județean Hunedoara, dar a fost de mult și nu mai sunt siguri dacă era ”secretar” sau un trimis de-al lui.
2
”Suntem singura familie din satul Piatra, comuna Bătrâna. Da, un sat cu o singură familie compusă din cinci membri. Viața e grea aici, nu este curent, nu este apă și nici nu va fi. Am vrea și noi un medic, să vină să ne vadă măcar o dată pe lună. Vizitatori nu avem, e raritate când mai vine câte un străin pa la noi, dar politicienii nu vin. Ne-am dori să vină și să ne asculte și pe noi. Avem copii tineri care vor pleca la oraș, pentru că aici nu au și ei condiții și îi tot aud pe parlamentari că urlă că sunt părăsite satele. Să vină și să le spunem noi, să le spună copiii ce trebuie să facă pentru ca tinerii să nu plece la oraș. Anul acesta e campanie, dar eu nu cred că va veni cineva aici, de ce s-ar deranja un parlamentar să vină în pustietate pentru cinci voturi”, spune Aron Achim (60 de ani), capul singurei familii din satul Piatra. De o lună de zile nu mai știe nimic de politică, invertorul de la panoul fotovoltaic pe care l-a cumpărat cu greu, s-a ars și a rămas fără televizor și lumină.
achim alin_resize_resize
Alin Achim are 19 ani și în viitorul apropiat va pleca din cătunul de munte către oraș. Viața e prea grea și din agricultură se câștigă prea puțin, cât să merite să ducă pe mai departe ceea ce au clădit părinții săi.
Primarul din Bătrâna spune că totul s-ar rezolva cu voință politică și puțin interes. Recunoaște că a trecut pe la mai toate partidele, a sperat că unul dintre președinții de la județ va îndeplini visul localnicilor de a avea drum. Toți l-au păcălit pentru că 100 de voturi este prea puțin. ”Oamenii cer lucruri mărunte, un drum de legătură, energie electrică și un medic în comună, iar dacă ar fi aceste trei lucruri, satul pădurean mai are o șansă. Media de vârstă a populației este peste 60 de ani și omenii ar avea nevoie de un medic neapărat, să le acorde prim-ajutor. La noi nu se poate face așa ceva pentru că nu avem un drum. Acest drum păcătos este problema și toată lumea se ferește să vină aici ”, a declarat Radu Herciu, primarul comunei.
radu herciu primar batrtana_resize_resize