(P.E) Adrian David: "Intr-o perioada scurta am finalizat proiecte cruciale pentru judet"

Adrian David este omul in jurul caruia s-a centrat campania Partidului National Liberal pentru Consiliul Judetean Hunedoara. Acest lucru nu a fost intamplator, pentru ca din 17 iunie 2015 el este Presedintele Consiliului Judetean, iar colegiii de partid l-au desemnat sa continue si in urmatorii patru ani proiectele incepute. L-am intalnit pe terasa unui fast-food, incercand sa-si ”ameteasca” foamea intre doua intalniri cu alegatorii. Discutia, initial de complezenta, s-a transformat pana la urma intr-un interviu.
Rep.:  Pofta buna, domnule presedinte! Nu e prea sanatoasa mancarea de la fast-food!
Adrian David: Nu am timp sa mananc in alta parte. Am terminat de semnat actele la birou si fug spre Valea Jiului. Stiu ca nu e sanatoasa, dar asta este…
Rep.: Nu-i bine. Nu o sa va ridice nimeni statuie. Din bugetul de criza, eventual, va impaiaza.
A.D.: Daca dupa aia ma dau si cu var, e bine. Macar ma poate confunda lumea cu o statuie. Dar nu avem timp nici de stat la impaiat.
Rep.: Acuma toti politicienii se dau ocupati.
A.D. Au venit problemele peste noi. Problemele nu au campanie electorala. Trebuie sa finalizam drumul de la Regia, lucram la Prislop, in Valea Jiului. Apoi pe langa campanie trebuie sa vorbim si cu primarii. Si pentru ei e campanie si toti vin acum sa ne ceara sprijinul ba pentru o asfaltare, ba pentru alte lucruri importante pentru comunitatile lor. In acest timp trebuie sa ne vedem si de campania noastra.
Rep.: Si in timpul asta, adversarul nu doarme…
A.D. Nu stiu ce face adversarul. Probabil sta undeva in umbra si ne vaneaza greselile. Apoi ni le va scoate pe nas.
Rep.: Faceti greseli? Ati mostenit si greselile de la Molot?
A.D. Eu nu am mostenit nimic de la Molot. Si-a luat efectele personale din birou.
Rep: Si in calitate de ”fiu” politic?!
A.D. Mda. Am sa ma uit mai atent pe arborele meu genealogic. Politic evident. Sa vedem daca il gasesc pe vreo creanga pe domnul Molot. A fost predecesorul meu la Consiliul Judetean, dar asta nu inseamna ca trebuie sa-l critic toata ziua. Procurorii lucreaza la un dosar. E treaba lor. Treaba noastra este sa ducem lucrurile inainte pe drumul cel bun.
Rep.: Aveti grija cu ”drumul cel bun”, sa nu vorbiti de funie in casa spanzuratului!
A.D. Nu avem niciun spanzurat si suntem pe terasa. Dar sa stiti ca ne laudam cu cea mai lunga retea de drumuri judetene. Si in ciuda eforturilor financiare pe care le presupune intretinerea lor in mare parte sunt bune si foarte bune. Avem proiecte depuse pentru reabilitarea coridorului Mures – Nord, adica a retelelor de drumuri de la  Ilia prin Soimus, Harau, Rapolt, pana in Geoagiu. Si tot pe fonduri europene am ”agatat” – ca sa fie si un spanzurat in poveste – reabilitarea drumului Santuhalm – Hunedoara – Calan, in valoare de peste 11 milioane de euro.
Rep: Foarte frumos, au firmele consiliului judetean ce sa lucreze anul asta!
A.D. Consiliul Judetean are doar proiecte, nu si firme. Firmele vor licita si cel mai competitv va lucra la cate un proiect.
Rep: Interesant ca si inainte si acum Consiliul Judetean este tot pe drumuri.
A.D. Este vorba despre infrastructura. Vrem sa facem turism, sau sa atragem investitori! Toti ne intreaba de drumuri. Vrem sa ne pastram traditiile si satele locuite. Doar construind drumuri spre acestea putem sa evitam depopularea lor. De aceea vrem sa continuam investitiile in drumuri spre zonele cu potential turistic, dar si cu potential agricol. Muti oameni mutati la oras si-ar infiinta ferme daca ar ajunge mai usor in satele unde au cate o casa parinteasca.
Rep: Asta cu turismul mie imi pare o gogoasa umflata.
A.D. Nu este deloc umflata. Oricat de putin mi-ar placea trebuie sa va contrazic. Nu este nici macar gogoasa. Turismul, daca il facem cu cap poate fi o sursa buna de castig atat pentru bugetele locale cat si pentru hunedoreni. Avem locuri frumoase, obiective de vizitat si s-au dezvoltat pensiuni primitoare. Trebuie doar ca noi, prin Consiliul Judetean, sa la aducem impreuna. Sa punem o punte intre turisti, prestatorii de servicii din domeniu si obiectivele de interes.
Rep: Am trecut de la drumuri la poduri?
A.D. Nu! La metafore. Avem o strategie pe turism prin care ne propunem sa le oferim celor ce viziteaza judetul mai multe oportunitati, chiar reduceri la unele servicii in asa fel incat sa ramana cat mai mult in judet si sa viziteze cat mai multe zone. Avem de exemplu un turism religios la Prislop. Dar in zona Hategului avem biserici ortodoxe de secol XIII si XIV pe care credinciosii care ajung la mormantul Parintelui Arsenie le-ar vizita daca ar fi mai bine promovate. Apoi avem la Vata de Sus casa unde s-a nascut Parintele Arsenie, la Brad, liceul in care a invatat unde este si Gorunul lui Zian Boca. (Numele laic al Parintelui Arsenie Boca – n.red.) Si tot in zona sunt Gorunul lui Horea, Casa Memoriala Crisan si mormantul lui Avram Iancu, suficiente obiective pentru ca un turist sa petreaca cel putin doua zile in judetul Hunedoara.
Presedintele Consiliului Judetean a terminat de mancat si era nepoliticos sa continui discutia cand imi spusese inainte de orice ca este foarte grabit. In fond, de aceea isi punea la bataie stomacul consumand mancare nu tocmai sanatoasa. Ne-am despartit relativ cordial. Eu, gandindu-ma la ce ar mai fi de vazut prin judet si el, cu aerul omului care pleaca la treaba. Dar care stie ce face…
Adrian David
Presedinte Consiliul Judetean Hunedoara