PROGNOZA METEO : Jumătate de țară, sub cod portocaliu de caniculă

Un număr de 19 de judeţe şi Municipiul Bucureşti se vor afla, vineri, sub avertizare Cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic accentuat.
Potrivit meteorologilor, valul de căldură va persista şi se va accentua în cea mai mare parte a ţării, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În sudul Banatului, în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei, Dobrogei şi în sudul Moldovei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat şi se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 37 – 39 de grade. În Lunca Dunării, izolat, vor fi valori de 40 de grade. Minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade.
De asemenea, tot vineri, va fi în vigoare o atenţionare Cod galben de caniculă în 15 judeţe din Banat, Transilvania, Crişana şi Moldova. În aceste zone, disconfortul termic va fi accentuat, iar temperaturile maxime se vor situa în general între 33 şi 36 de grade.
Pe de altă parte, sâmbătă, 1 iulie, va fi activ un alt Cod portocaliu de disconfort termic, valul de căldură persistând în 22 de judeţe şi în Capitală. Căldura se va accentua semnificativ în regiunile extra-carpatice, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi în cea mai mare parte a Moldovei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat şi se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 37 – 40 de grade, mai ridicate în Câmpia Română. Minimele nocturne se vor situa în general peste 20 de grade.
În acelaşi timp, pe parcursul zilei de sâmbătă, va fi Cod galben de căldură în şapte judeţe din cea mai mare parte a Transilvaniei, nord-vestul Moldovei şi sudul Banatului, disconfortul termic se va menţine accentuat, iar temperaturile maxime se vor situa în general între 33 şi 36 de grade