Regula nr. 1: NU SĂRI MICUL DEJUN!

Micul dejun imbunatateste performanta la scoala si la serviciu. Cand mananci micul dejun, seactiveaza energia stocata pe timpul noptii si iti incepi ziua cu rezervorul plin de energie. A-titrimite copilul la gradinita sau la scoala fara mic dejun sau a pleca tu la serviciu in acest feleste similar cu a incerca sa folosesti un aparat electric fara sa il bagi in priza. Daca nu ii alimentezi copilului rezerva de energie inca de la prima ora, pana la pranz el va trebui sa iaenergie din propriile sale depozite. In aceasta situatie, hormonii stressului necesari samobilizeze aceasta energie depozitata vor genera copilului tau iritatie, oboseala si ii va scadeacopilului capacitatea de a invata sau a se comporta bine. Daca vrei ca puiul tau sa isi inceapaziua debordand de energie in loc sa se tarasca ostenit spre scoala, asigura-te ca ii oferi un start nutritiv substantial.
Cu cat este mai echilibrat micul dejun, cu atat sunt mai echilibrate functiiile creierului.
De ce este important micul dejun. Daca deseori esti grabita dimineata si consideri ca nu itiramane timp pentru micul dejun, poate informatiile de josrezultate in urma studiilorprezentate de echipa de medici de la drSears.comte vor ajuta sa intelegi mai binenecesitatea acestei mese de start:

 • Cei ce mananca micul dejun obtin note mai mari, sunt mai atenti, participa mai mult la discutiiledin clasa si se descurca mai bine in situatiile complexe decat cei care sar peste micul dejun.
 • Copiii care sar peste micul dejun au tendinta ca toata ziua sa manance dezordonat, sa preferejunk-food-ul, mancarea mai putin nutritiva. Ei simt nevoia unei gustari bazate pe zahar pentruca nu au suficienta energie pana la ora pranzului, fiind cu rezervorul gol de energie.
 • Performanta la scoala este afectata atat de faptul ca mananca sau nu micul dejun, dar si de CE mananca. Copiii care mananca o combinatie de proteine si carbohidrati sunt mai atenti simai performanti decat cei ce mananca ori prea multe proteine ori prea multi carbohidrati. Unmic dejun cu multi carbohidrati si putine proteine genereaza mai degraba o stare de sedaredecat de inviorare si stimulare a creierului copilului peste zi.
 • Copiii care mananca dimineata produse cu mult calciu (lactate, de exemplu) se comporta multmai bine si au randament mult mai mare la scoala.
 • Stressul diminetii creste nivelul hormonului de stress din sange. In consecinta, pentru a restabili echilibrul emotional, creierul poate emite in restul zilei semnale percepute de organism drept „pofta de dulce”, de produse cu zahar. Daca vrei sa ai un copil cu o atitudine calmapeste zi, ofera-i un mic dejun sanatos.
 • Micul dejun seteaza tendinta de alimentare de peste zi. Cand un copil sare peste micul dejundin lipsa de timp sau ca sa nu consume acele calorii, paradoxal, se seteaza sa manancedezordonat si chiar sa manance in restul zilei mai mult decat ii e necesar.

Asadar, un mic dejun ideal contine o combinatie echilibrata de carbohidrati complecsi si deproteine. Gandeste-te la cereale, la lactate si la fructe.
Iata cateva exemple de mic dejun echilibrat :

 1. cereale, iaurt si un mar
 2. oua jumari, paine prajita (nu alba), suc de portocale
 3. omleta cu legume, o briosa cu cereale integrale, iaurt cu fructe din casa
 4. chec din faina integrala cu iaurt, lapte
 5. clatite (cu faina integrala) cu fructe, lapte
 6. paine prajita cu gem de fructe, suc de portocale sau lapte
 7. branza cu continut redus de grasime, unsa pe paine prajita, cu un fruct alaturi
 8. crema slaba de branza unsa pe paine integrala prajita, suc de portocale
 9. unt de arahide si felii de banane puse pe o briosa, lapte
 10. un shake de fructe, cu nuci sau migdale si cereale integrale

Bineinteles ca pe copil il influenteaza nu neaparat ce spui cat ce mananci. Daca tu, ca parinte,te respecti cu un mic dejun sanatos, vei fi un model pentru copilul tau si astfel toata familia isiva porni ziua cu un start nutritional important.
sursa: SFATULPARINTILOR. RO.