Studenți din Petroșani, în Parlamentul European

Deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) s-a întâlnit, miercuri, în Parlamentul European (PE) din Strasbourg, cu un grup format din 12 studenți din Belfort și Petroșani, beneficiari ai Programului ERASMUS.
„Societatea se află în plină schimbare în toate statele europene. Nici Franța, nici România nu fac excepție de la aceasta. Peste tot tinerii au cele mai mari așteptări. Ei doresc să trăiască într-o lume mai bună. Schimbarea așteptată de toți o veți înfăptui tocmai voi, tinerii, și o pregătire profesională solidă este indispensabilă pentru orice tânăr care își dorește o viață mai bună”, a afirmat deputatul european al UDMR în discuția avută cu studenții. Iuliu Winkler le-a vorbit tinerilor despre Programul ERASMUS al Uniunii Europene, care le-a oferit studenților francezi posibilitatea de a efectua stagii practice în firme din județul Hunedoara, iar celor de la Universitatea din Petroșani și de la Facultatea de Inginerie din Hunedoara în firme din Teritoriul Belfort.
„Uniunea asigură posibilitatea de a călători liber, de a studia sau de a munci în oricare stat membru, iar unul dintre cele mai mari succese ale proiectului european este Programul ERASMUS. (…) Cred că orice tânăr care beneficiază în mod direct de aceste posibilități cu siguranță crede în viitorul UE. Acest viitor pare astăzi sumbru și este amenințat de foarte multe disensiuni însă eu sunt optimist, iar optimismul meu se datorează proiectelor pe care le desfășor împreună cu voi, tinerii”, a spus parlamentarul european.
Iuliu Winkler i-a mulțumit, cu acest prilej, profesorului Jean-Jacques Wagner, promotor de peste 20 de ani al relațiilor dintre județul Hunedoara, Teritoriul Belfort și Școala Superioară de Afaceri și Inginerie (ESTA). Deputatul l-a felicitat și pe Alain Seid, președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) a Teritoriului Belfort, pentru faptul că, de curând, Universitatea din Petroșani i-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa.
În cadrul discuțiilor dintre deputatul european al UDMR, profesorul Wagner și președintele Seid s-a pus accent pe dezvoltarea legăturii dintre ESTA și instituțiile de învățământ superior din Petroșani și Hunedoara, subliniindu-se faptul că aceasta devine din ce în ce mai importantă prin prisma schimburilor de studenți în cadrul stagiilor practice care au debutat în urmă cu 2 ani. „Valoarea a acestei legături se întregește prin experiența practică pe care studenții o dobândesc lucrând în firme din județul Hunedoara și din Belfort. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără suportul acordat de CCI a Teritoriului Belfort, pe de-o parte, și cel al celor două instituții de învățământ superior, al actorilor și firmelor din județul Hunedoara, pe de altă parte”, a mai spus Winkler .
La rândul său, președintele Alain Seid a declarat că CCI a Teritoriului Belfort este interesată de continuarea cooperării în județul Hunedoara inclusiv prin intermediul tinerilor care capătă experiență practică în cadrul schimburilor de studenți. El a arătat că aspectele practice ale relației cu județul Hunedoara sunt completate de comunicarea sinceră și prietenească între reprezentanții părții franceze și române.
În același context, cei 7studenți francezi, care au efectuat deja stagii practice în firme românești, au vorbit despre experiența lor, dar și despre faptul că au putut să-și formeze o imagine obiectivă despre România, depășind astfel clișeele din Franța referitoare la țara noastră. La rândul lor, cei 5 studenți ai Universității Petroșani, care și-au început stagiul practic în cadrul CCI a Teritoriului Belfort și într-o firmă care produce roboți și drone, și-au exprimat speranța că această experiență îi va ajuta în mod substanțial în construirea unei cariere.
În cadrul relației dintre Belfort și județul Hunedoara, în perioada 28 aprilie – 2 mai a.c., se vor organiza o serie de acțiuni în Valea Jiului. Astfel, o delegație formată din mineri alsacieni și reprezentanți ai CCI a Teritoriului Belfort vor participa la o conferință, la Universitatea Petroșani, care va avea ca temă restructurarea industrială în zonele miniere. Va fi organizată o expoziție de fotografie care va avea ca subiect minerii din Alsacia și cei din Valea Jiului. Se va organiza o vizită a unei mine, iar la finalul deplasării delegația franceză va participa, în orașul Lupeni, la deschiderea Zilelor Maghiare din județul Hunedoara.
Cooperarea dintre Teritoriul Belfort și județul Hunedoara a început în anii ’90. În ultimii trei ani, aceasta a fost învigorată și îmbogățită de încheierea de acorduri în cadrul Programului ERASMUS, de care, până în prezent, au beneficiat peste 20 de studenți francezi și români. De asemenea, delegații hunedorene au participat la discuții și schimburi de experiență în cadrul acțiunilor întitulate „Întâlnirile actorilor din domeniul energiei” care au loc din doi în doi ani în Belfort.
Cooperarea dintre Teritoriul Belfort și județul Hunedoara se bucură de sprijinul deputatului european Iuliu Winkler, care consideră că aceasta poate contribui la modernizarea județului Hunedoara și la conectarea acestuia la fluxul european de idei, inovație, dar și la cel economic. Implicarea deputatului european în această relație franco-română datează din 1997, când, la rândul său, a efectuat un stagiu de pregătire practică la Belfort.