Vasile Blaga rămâne sub control judiciar

Fostul copreşedinte al PNL Vasile Blaga rămâne sub control judiciar în dosarul în care este cercetat pentru trafic de influenţă, au decis definitiv, marţi, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
 
Magistraţii de la instanţa supremă au respins ca nefondată plângerea depusă de Vasile Blaga, prin care acesta contesta măsura controlului judiciar impusă împotriva lui de procurorii DNA din Ploieşti.
 
Săptămâna trecută, procurorii DNA au dispus începerea urmăririi penale, sub control judiciar, faţă de senatorul Vasile Blaga, la data faptelor secretar general al PDL, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.
 
Blaga este acuzat de primirea în mod repetat, în perioada 2011 – 2012, în trei rânduri, prin interpus, a sumei totale de 200.000 euro, precum şi de la Gheorghe Ştefan a sumei de 500.000 euro, despre a căror provenienţă avea cunoştinţă.
 
Procurorii susţin că, în 2009, în PDL, a existat o înţelegere vădită între persoane cu funcţii de conducere – secretarul general Vasile Blaga şi vicepreşedintele Gheorghe Ştefan -, în sensul obţinerii de bani pentru partid.
 
„Potrivit înţelegerii, acest lucru urma să fie realizat prin numirea, cu ajutorul miniştrilor desemnaţi politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor naţionale şi instituţiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul cărora să se procedeze la atribuirea unor contracte de achiziţie publică unor firme dispuse să ‘cotizeze’ pentru formaţiunea politică din care cei doi făceau parte. În acest sens, suspectul Ştefan şi-a folosit în mod direct influenţa deţinută în mediul politic şi a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naţionale din domeniul energiei o anumită persoană”, precizează DNA.
 
Procurorii au constatat că respectiva persoană fusese agreată de Gheorghe Ştefan şi Vasile Blaga şi a fost dispusă să contribuie – indirect – la finanţarea partidului cu sume de bani, prin atribuirea preferenţială a unor contracte de achiziţie publică unor diverse societăţi indicate.
 
Sursă: Agerpres