Cei trei preoţi suspectaţi că l-ar fi şantajat pe Episcopul Huşilor au fost trimişi în judecată

Cei trei preoţi acuzaţi că l-ar fi şantajat pe Episcopul Huşilor, au fost trimişi în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie.În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 612/VIII/3 din 15 iunie 2017, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest la domiciliu, a inculpaților:
JITARU SEBASTIAN CRISTI, preot arhimandrit la Catedrala Episcopală Huși,
DAMIAN GHEORGHE, preot de caritate la Spitalul Județean Vaslui,
BUMBU RĂZVAN MIHAIL, preot paroh la Parohia Văleni, jud. Vaslui,
cu privire la săvârșirea infracțiunii de șantaj.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 30 mai 2017 – 14 iunie 2017, inculpatul Jitaru Sebastian Cristi a amenințat o persoană din conducerea Bisericii Ortodoxe cu darea în vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromițătoare pentru aceasta din urmă, în scopul de a dobândi, în mod injust, atât un folos patrimonial cât și unul nepatrimonial, respectiv nominalizarea sa pentru un post de episcop vicar.
În aceeași manieră au procedat și ceilalți doi inculpați în intervalul 12 – 14 iunie 2017, cu precizarea că aceștia au pretins doar suma de 50.000 euro, fără vreo altă „avansare”.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui, cu propunere de a se menține măsurile preventive dispuse în cauză.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție.