Complexul Energetic Hunedoara nu va mai face disponibilizări

Complexul Energetic Hunedoara se confruntă cu lipsă de personal pe sectorul de minerit și va face angajări la două mine viabile. Prezent la Petroșani, ministrul Energiei, Toma Petcu, a anunțat că în sectorul de minerit din Valea Jiului nu se vor mai face, chiar dacă minele Lupeni și Lonea sunt cuprinse într-un program care prevede funcționarea acestora până la sfârșitul anului 2018, urmat de o perioadă de închidere până în anul 2027.
”Nu s-a stabilit un calendar al disponibilizărilor pentru că noi mai avem un an și jumătate de exploatare și după ce se termină această exploatare, partea de închidere vrem să o facem cu personalul care îl avem acum la aceste mine. Deci, noi acolo, rămânem pe personalul pe care îl avem la ora actuală”, a declarat ministrul Energiei.
Acesta a mai spus că pensionările masive au dus la o lipsă de personal și din acest motiv CEH va face angajări la minele Vulcan și Livezeni.
Pentru mina Vulcan au fost scoase la concurs 28 de locuri de mineri în subteran, iar dosarele depuse pentru aceste posturi depășesc cifra de 450, la finalul perioadei de înscriere.
În ceea ce privește mina Livezeni, aici vor fi disponibile 128 de locuri, iar primele dosare pentru concurs vor putea fi depuse în circa două săptămâni, a precizat directorul CEH, Viorel Stancu. Tot în cadrul întâlnirii cu sindicatele și administrația CEH, ministrul Energiei a mai spus că în acest an cantitatea de energie electrică realizată pe bază de cărbune ar putea să depășească producția de energie obținută în hidrocentrale, în condițiile în care acum termocentralele din Complexul Energetic Oltenia și din Complexul Energetic Hunedoara funcționează la capacitatea maximă.
”Prețurile din piață sunt foarte bune acum și pentru producția pe cărbune.
Într-adevăr, producția pe cărbune întotdeauna este mai costisitoare. Din păcate, ea a fost, tot timpul, ținută ca soluție pentru perioada de iarnă. (…) Eu vă spun că anul acesta va fi primul an în care cărbunele va fi pe primul loc.
Și vă spun și de ce: suntem în vară și se merge la capacitate maximă la cele două complexe. Deci, ei produc acum și vând ca în iarnă. (…) Este pentru prima dată când se funcționează la capacitate maximă în vară și cum o să mergem până în toamnă și iarnă, este posibil ca în acest an cărbunele să producă și să vândă mai multă energie decât Hidroelectrica”, a declarat Toma Petcu.