TOPUL oraşelor lumii. Care este locul preferat al generaţiei?

Dacă v-aţi întrebat vreodată care este cel mai apreciat oraş la nivel mondial, cei de la institutul de sondaj Ipsos-MORI au venit cu răspunsul. Ei au intervievat 18.557 de adulţi cu vârsta cuprinsă între 16 şi 64 de ani, provenind din 26 de ţări ale lumii şi au aflat care este oraşul preferat de reprezentanţii fiecărei generaţii, atât pentru traiul zilnic, cât şi pentru afaceri sau turism.

Participanţii la sondaj au fost rugaţi să spună care sunt cele mai bune oraşe din lume pentru a trăi în ele, pentru a fi vizitate şi pentru a dezvolta afaceri în interiorul lor.
Punctajul fiecărui oraş a fost calculat adunându-se punctajele acordate de fiecare participant la studiu.
Aşadar, în ceea ce priveşte oraşul în care cei mai mulţi oameni de pe planetă şi-ar dori să trăiască, topul este condus de Zurich. Centrului global al băncilor şi finanţelor îi urmează îndeaproape metropola australiană Sydney şi capitala Emiratelor Arabe Unite, Abu Dhabi. Primul oraş european se regăseşte pe locul al cincilea şi este reprezentat de capitala Suediei, Stockholm.
În tabelul de mai jos se pot observa şi modificările apărute în acest top faţă de indexul lansat de Ipsos-MORI în 2013.

În ceea ce priveşte oportunităţile deschiderii unei afaceri, topul este condus de New York, urmat de Abu Dhabi şi Londra şi Hong Kong, situate la egalitate. Capitala engleză a urcat două poziţii în acest top faţă de indexul din 2013.

Când vine vorba despre turism, preferinţele se schimbă şi Parisul se menţine pe primul loc, devansând Roma, New York şi Londra.

Şi pentru că diferenţele diferă în funcţie de vârstă, cei de la Ipsos-MORI au relizat clasamente şi pe grupe de vârstă, arătând că, în cazul generaţiilor X, Millenials şi Z, New York conduce în topul preferinţelor, urmat de Abu Dhabi. În ceea ce priveşte generaţia bunicilor noştri, aceştia preferă oraşe precum Zurich sau Sydney,

În ceea ce priveşte turismul, topul este condus în rândul tuturor generaţiilor de capitala Franţei, Paris, urmată în toate cazurile de capitala Romei. Locul al treilea este pentru generaţiile X şi Millenials de New York. Generaţia Z a ales Tokyo, în timp ce generaţia bunicilor noştri alege Sydney.

Făcând o medie, Ipsos-MORI arată că topul general al oraşelor lumii este condus, ca şi în urmă cu patru ani de New York. Abu Dhabi a urcat două poziţii, pe locul al doilea, iar Londra a coborât o poziţie, clasându-se pe locul al treilea. Pe patru este Parisul, iar top cinci este încheiat de Sydney.